Na twee jaar voorbereiden is in 2003 stichting Phusis opgericht. De naam Phusis staat voor de onzichtbare kracht achter voortdurende groei. Het kernidee van de oprichters van Phusis (Bart de Bruin, Alberts Scheer en Lulof Drenth) is het uitgaan van het vermogen van mensen om te groeien. Phusis betekent zoveel als de verandering of groei die voortkomt vanuit de geest in de persoon. Je zou het ook kunnen vertalen als levensenergie. Het begrip stamt uit de Griekse oudheid en is afkomstig van de filosoof Heraclitus. Hij deed de uitspraak “in dezelfde rivieren dalen we en dalen we niet, we zijn en we zijn niet”. Daarmee bedoelde hij dat we altijd aan het veranderen zijn en dus geen moment hetzelfde zijn. Alles veranderd en alles beweegt. Binnen de Transactionele Analyse wordt de term Phusis gebruikt om er de innerlijke drijfveer van mensen naar heelheid en gezondheid mee aan te duiden. Achter dit begrip gaan zes drijvende krachten schuil die ons binnen Stichting Phusis tot ontwikkeling aanzetten.
Phusis, een plek om te wonen en werken
- De Kracht om te leven is de meest centrale kracht, die ieder gezond mens in zijn leven ervaart.
- De kracht om vrij te zijn. Is nauw verbonden met de kracht om te leven. Het is de kracht van waaruit mensen hun eigen leven inrichten en vormgeven. Het is de kracht die mensen helpt om afstand te nemen van beperkende omstandigheden- relaties, werk, maar natuurlijk ook te krap zittende jasjes in andere situaties.
- De kracht om nieuwe ervaringen op te doen zowel in je eigen binnenwereld als in de wereld buiten. Mensen zijn van nature nieuwsgierig en willen onderzoeken.
- De kracht om besluiten te nemen en zelf richting te geven. Alhoewel we allemaal te maken hebben met het gezag van anderen is er diep in ons een behoefte om op essentiële punten zelf te besluiten wie we zijn, voelen en doen.
- De kracht om authentieke relaties aan te gaan. Ieder mens heeft het verlangen naar een open en persoonlijk contact met anderen. De mens is een relationeel wezen.
- De kracht om de spirituele dimensie van het leven te ervaren en jezelf te overstijgen. In ons huidige leven misschien wel de meest ontkende en daarom lastig te ervaren kracht. Bij spiritualiteit gaat het om de ervaring jezelf te overstijgen. Voor de een zal die ervaring liggen in contact met wat hijGod/Allah, het Grote of de Bron noemt, voor een ander in diepgaande relaties met een ander, en voor weer een ander in contact met de natuur.
Vanuit deze zes drijvende krachten komen de waarden voort die in ieders leven belangrijk zijn, of je een verstandelijke beperking hebt of niet. Aristoteles, ook een Griekse filosoof, benoemde bij de uitleg van Phusis dat, elke eikel het in zich heeft om in zijn potentie een machtige eikenboom te zijn.